Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Előszó

Az évek hosszú során kicserélődnek Tósokberénd lakói. Ez egy természetes folyamata életünknek. Emberek jönnek-mennek, megszületnek és eltávoznak az élők sorából. A házak, épületek és a házhelyek, pedig maradnak a helyükön. Vajon mindenki tudja-e, hogy ki lakott előtte az ő házában, szomszédjában? Vajon ismerik-e az utódok az őseik életét, szokásait? Mennyit tudnak a faluban és a már máshol letelepültek Tósokberénd múltjából?

Bizonyára, akiket érdekel, azok utána kutakodnak. De van-e mindenkinek ideje, energiája-e rohanó világban? Egyszerűen válaszolhatunk a feltett kérdésekre, hogy kevés faluját szerető tud időt szakítani a mindennapok problémái mellett a régmúlt idők megismerésére.

Azért hoztuk létre a honlapnak ezt a részét, hogy a maga egyszerűségében mindenki kicsit több legyen az által, hogy megismerheti lakókörnyezete múltját. Természetesen ez nagyon összetett tevékenység. Tele van kérdésekkel, hiányos, pontatlan ismeretekkel, amit lehet és kell is pótolni, kiegészíteni. Kérünk mindenkit, aki hozzá tud valamivel is járulni a minél hitelesebb dokumentáláshoz segítsen ebben a munkában. Ez nem egy könyv, amit kinyomtatnak és már csak helyesbíteni lehet utólag. Ez egy folyamatosan alakítható és remélhetőleg a végére egy kerek egésszé fejlődő, egységgé váló dokumentáció lesz.

A házak nagy része természetesen még hiányzik, de az a cél hogy állandóan szaporodjon, és minél több felkerüljön a Tósokberénd városrész honlapjára. Kérünk mindenkit, aki tud, ebben segíteni járuljon hozzá adatokkal, képekkel a sikeres, folyamatos bővítéshez, javítgatáshoz! Természetesen, aki nem kívánja, hogy írjunk a házáról, azt tiszteletben tartjuk!

Köszönetünket fejezzük ki mindenkinek, aki eddig segített. Különösen köszönjük Tilhof Endre bácsinak, aki nélkül nem jöhetett volna létre a vállalkozásunk. Most látjuk, hogy neki mennyi munkája, energiája, precizitása, szakértelme van azokban a könyvekben, amiket megírt, mint a falunk és környékünk krónikása. Hálával tartozunk neki, hogy lehetővé tette a gyűjtéseinek a felhasználását! KÖSZÖNJÜK, ENDRE BÁCSI!

     

Kellemes időtöltést, kutakodást kívánunk minden olvasónak, aki veszi a fáradságot és belemélyül Tósokberénd házainak, lakóinak a megismerésébe! Várjuk a visszajelzéseket!

Tisztelettel a szerkesztők:
Burján Károly és Csendes Róbertné Bosits Éva