Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Fuchs-ház

A feltehetően 1895-ben épült ház a képen látható épület helyén állt. Tipikus tósokberéndi parasztház, tornáccal.

Tomózer Gáboré volt az ingatlan, aki a kiegyezéskor született. Három lánya közül Karolin a legidősebb (Fekete Dánielné), Erzsébet a legfiatalabb (Ertl Jánosné), Anna a középső, akit a Fuchs Gyula vett el.

Fuchs Gyula, gazdálkodó

A mai Széchenyi utca elején lakott a három testvér Fuchs Gyula, Karolina, József. Gyula 1918-ban benősült a mai Juhar sori házba. Az 1920-as években az első leventeszervezet egyik vezetője, oktatója, majd a Katolikus Ifjúsági és Polgári Olvasókör jegyzője volt. Három gyermeke született. László Ajkára került, az 1941-es regruták között szerepel a sorban. Anna Balatongyörökön telepedett le. Ferenc a középső itt maradt Tósokberénden.

Fuchs Ferenc

1921-ben született Tósokberénden. Az elemi elvégzése után az Ajkai Üveggyárban helyezkedett el. Hamarosan sorkatonai szolgálatra hívták, majd a második világháború miatt a harctéren is kipróbálta rátermettségét. Don kanyarig is eljutott, onnét az oroszok elől menekülve Battonyánál értek vissza Magyarországra. Szentesnél 1944 októberében egy kukoricatáblásban harcba keveredtek az oroszokkal és szétlőtték a jobb térdét. Többek között a Margit-szigeten, Regensburgban, Nauburgban kezelték. 1946 tavaszán tért haza. Hadirokkantként lehetősége volt a kocsmanyitásra. Így a Juhar soron hadirokkanti engedéllyel 1948-ban megnyitotta kocsmáját.

Az udvaron kuglipályát működtetett. Abban az időben a férfiaknak a kártya partikon kívül a kuglizás volt a legszórakoztatóbb időtöltésük vasárnap délutánonként és ünnepi alkalmakkor. A kocsma 1951-ben szűnt meg. Egy az akkoriban nem szokatlan feljelentés során. Abban az évben építkeztek a Táncsics (ma Liszt Ferenc) utcában, ahol tíz évig laktak majd visszaköltöztek a szülői házba, amit átépítettek 1961-ben.

1951-ben a Timföldgyárban, majd 1953-ban az Üveggyárban helyezkedett el rokkant nyugdíjazásáig. Feleségétől Jáger Erzsébettől három gyermeke született. Hilda (Magyarpolányban nyugdíjas pedagógus), Erzsébet (Keszthelyen pedagógus) és Tibor.

Fuchs Tibor (1948), üvegcsiszoló szakmát tanulta ki, majd rendőrként dolgozott. Rettentő jó memóriával rendelkezik napjainkban is. A hatvanas évek beat és komolyzenéjét, valamint a virtuóz hangszeres zenét művelőket lexikonszerűen ismeri és zenéjükek a mai napig kedveli .

A házat 2003-ban eladták és az új tulajdonos átépítette.