Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Felső (Horváth) malom

1855-ben tesznek említést először a malom létezéséről. 1923-ban Tikovics Gyula a tulajdonos. Később Pischinger család, majd Molnár Rezső vásárolja meg. 1938-ban Horváth János (Boba,1898-Tósok,1949) molnármester birtokolja és működteti. Halála után fia Horváth Ferenc (1928-1998) a tulajdonos. A kis teljesítményű malmot 1952-ben államosítják, majd leállítják.

Horváth Ferenc pedig a Timföldgyárban helyezkedik el és onnét megy nyugdíjba. A hetvenes évek elején lebontják. Az építőanyagot felhasználják az új lakóház építéséhez. Bonyodalmakat okozott az építési engedély kiadása, mivel kanyarban az út beláthatóságát akadályozta volna az eredetire tervezett épület, ezért egy nagy teraszt kellett kialakítaniuk a Horváth Feri bácsiéknak. Sajnos utódok nem születtek, így haláluk után az örökösök eladták a lakóházat.

Az eredeti malomépület kétszintes, alulcsapós kerékkel. A kerék átmérője 6 méter. Vegyes őrlésű. Napi teljesítménye 10 mázsa körüli. 1948-ban a vízhozam csökkenése miatt villanymotoros rásegítést kapott a malom és a teljesítménye 14-15 mázsára növekedett. Egy q búzából az őröltető visszakapott 28 kg 0-ás, 22 kg 2-es, 10 kg 3-as lisztet, 26 kg korpát. Elporlott 2 kg. A vám 12 kg volt. A malom vonzáskörzete: Tósok, Tósokberénd, Ajka, Bakonygyepes, Csékút, Halimba, Szőc, Úrkút, Hosztót.

Jelenleg a malomból csupán a felhasznált lebontásból származó kövek láthatóak. Sajnos a Torna-patakot is más irányba terelték el, így az emlékezetre lehet csak hagyatkozni.