Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Kundermann Béla háza

A képen látható házba, ami a "Közben" épült, 1960 környékén költözött be a család. A ház kialakításán és környezetén is látszik a természethez való kötődése Kundermann Béla "tanár bácsinak". A kertben lévő kis tavacskában teknősök is éltek. A tósokberéndi gyerekeknek biológiát (állat és növénytan), rajzot és technikát tanított.

Mielőtt ide költöztek 1949-es házasságkötésük után laktak a felesége Ertl Karolin (1926-2005) szűlői házában, a mai Juhar soron, majd szolgálati lakást kaptak a mai Szent Imre Ifjúsági Ház, hajléktalan szálló és melegedő helyén.

Kundermann Béla

1923-ban született Tósokberénden. Édesapja Kundermann Vendel (1892-1930) kocsmáros, édesanyja Újvári Teréz (1895-1967).

Az elemit Tósokberénden, a polgárit Devecserben végezte el. 1945-ben Pápán tanítói végzettséget, 1952-ben a Pécsi Tanárképző Főiskolán általános iskolai tanári végzettséget szerzett. 1946-tól a tósokberéndi katolikus iskolában tanított. Itt alapította meg a környék első úttörőcsapatát. (1970-ben a "felszabadulásunk" 25. évfordulójára kiírt pályázaton első helyezést értem el Ajka város úttörőmozgalmának feldolgozásával, a dolgozatot leadtam és sajnos nyoma veszett - a szerk.) A sport versenyekre is ő készítette fel az úttörőket.

A negyvenes években több alkalommal a hatóságok letartóztatták és megfigyelték izgatás vádjával és a személyi kultusz bírálatáért. Ezt a faluban mindenki tudta, de még inkább tisztelték.

1948-ban megszervezte a Dolgozók Esti Iskoláját, 1959-től nyugdíjazásáig függetlenített tagozatvezetője volt. 1954-től a Hazafias népfront tósokberéndi elnöke, tanácstag, szakszervezeti aktivista. 25 évig a mozi üzemvezetője. Évente többszőr kivonulhattak az iskola diákjai egy-egy történelmi témájú filmet megnézni. Az általa kinevezett mozi-felelősök ingyen nézhették az 1 forint 50 filléres filmeket, annak fejében, hogy összeszedték a vetítés árát.

1983-ban vonult nyugállományba. Utána még néhány évet tanított 1987-ig a Fekete István és az Eötvös Lóránd iskolákban. Tevékeny, eredményes munkásságát politikai okok miatt csupán egy elismeréssel méltatták. 1976-ban a felnőtt oktatásban elért eredményeiért Ajka Városért Díszoklevél kitüntetést kapta meg.

Az igazi elégtétel az volt számára, hogy a két fia is az ő hivatását választotta. Béla és Róbert is a pedagógus lett.

2003-ban halt meg és a Tósokberéndi temetőben nyugszik feleségével együtt.