Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

Kundermann Vendel háza Tósok és Berénd határán

 

A századfordulón 1900 körül épült Kundermann Vendel cseréptetős, a kor igényeit meghaladó lakóháza, kocsmával, hentessel, és szatócsbolttal együtt. A kor képeslapjain több ízben is látható a saroképület. A negyvenes években épült rá az emelet első része. Ekkor a környék legszebb báltermét is hozzáépítették. A karzatot szépen kialakított korlát díszítette. A táncparkettet a fent ülők szemmel kísérhették. 1976-ig szórakozhatott a falu népe a bálteremben, amikor a Pannonker megvásárolta, feltöltötte és a helyén élelmiszerboltot építettek. A lakóház és a Mókus kocsma hetvenes évekig folyamatosan épülve nyerte el jelenlegi formáját. Meghatározó épülete volt Tósokberéndnek, a mai napig is kiinduló pontja a tájékozódásnak.

Kundermann Vendel (1892-1930)

Tósokberénden született. Szülei: Kundermann Mór és Czeiner Franciska.

Az elemi iskola elvégzése után a hentes, a mészáros és a kocsmáros mesterséget is kitanulta. 1924-től önálló mészárszéket és kocsmát nyitott. 1924-től vegyeskereskedést is működtetett. Felesége Újvári Teréz (1895-1967).

Az első világháborút végig harcolta. Megsebesült. Több ízben is kitüntették: Kisezüst, Bronz vitézségi érem, Károly csapatkereszt. A háború miatti korai halála után felesége üzemeltette a boltokat. Két gyermekük született, Lajos és Béla (lásd: Kundermann Béla háza).

Kundermann Lajos (1920-1996)

Tósokberénden született. Az elemi elvégzése után Pápán tanult 4 évig a polgáriban Kovács Emerencia osztálytársaként. Alkotó, ügyes keze miatt felvették a Képzőművészeti Főiskolára, Budapestre, festő szakra. Viszont az édesapja korai halála miatt az édesanyjának kellett segíteni az üzletek működtetésében, így nem tanult tovább. 1941-ben azért kitanulta a hentes mesterséget, amit a meglévő segédlevele is igazol. Tanítómestere Szedlák Gyula (1904-1987) volt, aki a hentesboltjukat működtette.

1948-ban feleségül vette Kirchner Máriát, akitől 1950-ben született kislánya, Kundermann Ilona, mindenki Hellije.

1956-os események miatt 1957-ben elvitték Devecserbe, majd 4-5 hónapot Tökölön töltött. Hazatérve nem kapott munkát, így disznóvágásokból és szalagfestésekből élt meg a család. Később a Tsz kertészetében brigádvezető volt. Majd a hentes üzletet vezette 1980-ig nyugdíjazásáig. Az egyház képviselőtestületében aktívan dolgozott.

Számtalan olajfestményt készített, nagy szakértelemmel, precizitással és szinte minden házban ereklyeként őriznek általa festett ballagási szalagokat. A katolikus templom oltárterítőjén lévő krisztusfejet is ő festette. Az úrnapi állomásokon is festett képei díszítették a sátrakat. A Kundermann Lajos bácsi és felesége Mariska néni nagyon sokat tettek a faluért és mindig támogatták az egyházat is különféle adományokkal.

Bécsi János (1948-2003)

Hosztóton született, de születésétől fogva Tósokberénden élt. Édesapja Bécsi János gazdálkodó tősgyökeres tósokberéndi. Édesanyja Krakszner Mária, aki otthon dolgozott a gazdaságban.

Az általános iskola elvégzése után vendéglátóipari technikumot végzett, majd 1974-ben a Vendéglátóipari Főiskolán üzemgazdászi oklevelet szerzett.

1976 és 1993 között a Veszprém Megyei Vendéglátó Vállalatnál szállodaigazgatóként dolgozott. 1993-tól a Hotel Ajka ügyvezető igazgatója és társtulajdonosa. A Somlói Baráti Társaság alapítója. 1999-től a Somlói Borrend tagja. 1998-ban önkormányzati képviselővé választotta faluja. Tiszteletdíját a falu javára fordította (sport, egyház, könyvkiadás). Aktívan támogatta a faluban még meglévő emlékek felújítását, temetők, keresztek, templomok renoválását, építését. Sok érdeme volt a település komfortosabbá tételében, közművesítésben és az utak felújításában. Az ő közreműködésével állíthatott a falu emléket a háború áldozatainak a Dísz téren.

Sokat dolgozott szeretett falujáért. Hálával őrizzük emlékezetünkben.

Felesége Kundermann Ilona (Helli) 1969-ben érettségizett, majd gyógyszertári asszisztensként 15 évig dolgozott az Ajkai Kórházban. 1986-tól a férje a vendéglátásba csábította. Két gyermekük született. Boglárka (1977) és János (1980). Boglárka édesanyjával közösen vezeti az üzletet Bécsi János korai halála óta. János Budapesten gyógyszerkutató mérnök.