Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

A Róth-ház

Az 1870-es években Kollin Dávid nyitja meg az első szatócsboltot Tósokon. Később 1920-tól Kollin (Vajda) Sarolta férje Róth Pál veszi át az üzletet. 1944-ig működteti, amikor is zsidó származásuk miatt náci haláltáborba hurcolják a házaspárt. Ott is haltak meg 1944-1945-ben.

László fiuk Amerikába ment ki még a háború előtt. István fiukat, pedig Mátyás Károly és Molnár Lídia fogadta be, mivel nekik nem született gyermekük. Így maradtak életben a Róth fiuk. István aztán orvos (talán belgyógyász) lett Budapesten. Több tósoki és tósokberéndi beteg is felkereste a gyógyulás reményében. Mátyás Géza bácsi mesélte, hogy amikor a hatvanas évek közepén felkereste, nem fogadta el a doktor úr megszólítást, mondván ő a tósokiaknak, csak Róth Pista maradt. A gyógyításért pénzt sem kért, mert az életét nekik köszönheti.

Miután a Róth házaspárt elhurcolták az épületben rövid ideig nyilasok voltak.

Azt ötvenes évektől Vegyes bolt működött a házban. Dolgozott ott Ritterné Róth Ilona, Kundermann Mihály, Újvári László, Szatmári László. Zsirai Gyula (1910-1986) és felesége Barta Margit (1915-2002) pedig együtt üzemeltette a boltot. Lehetett ott kapni élelmiszert, edényeket, méterárut, rövidárut, tehát azt, amire egy falunak szüksége volt.

Közben a hátsó részét a háznak megvette Horváth József és felesége. Ők fodrászatot nyitottak. A környező falvakból sokan idejártak daueroltatni. Amikor pedig megnyílott a környék első önkiszolgáló élelmiszerboltja a régi falusi kocsma helyén, akkor a ház első felét is megvették és elől nyitottak fodrászatot. Lányuk Júlia és vejük Gáncs Ernő működtette a fodrászatot szinte napjainkig.

Jelenleg az épületben szolgáltató tevékenység sajnos nincs, pedig adottságai lehetővé tennék többféle tevékenység működtetését is az utcafronton. Figyelmébe ajánljuk minden olyan érdeklődőnek, vállalkozónak, aki a falu népének minőségibb életét biztosítandó bármiféle szolgáltató tevékenységet kíván folytatni! Itt a lehetőség!