Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

A tejcsarnok

A mai Váci Mihály utcában lévő épületről 1859-ben tesznek említést először a krónikák. Horváth Esztert jelölik meg tulajdonosnak a 66-os számú házban. Később Simon Gyulát és Csizmadia Dánielt ismerhetjük.

A Berénddel közös tejszövetkezet 1899-ben nyit itt tejcsarnokot, az addigra, már szépen gyarapodó faluban a 122-es számú házban. A tejbegyűjtő Simon Gyula (1878-1944) és felesége, Faiszt Gizella (1885-1958). Később lánya Bakonyi Péterné Simon Mária (1914-1966), mindannyiunk Mariska nénije a csarnok működtetője. Legfőbb segítője Kató Károlyné Vecsei Karolin (Kató néni 1909-1993). Természetesen az unokája, Károly Feri precíz segítségét is szívesen veszi a könyvelésben. Van mit feljegyeznie. Mérik a leadott tej mennyiségét, zsírtartalmát és a már lefölözött tejszín mennyiségét. Tejszínt 25 literes kannákba gyűjtik és a vasútállomásra viszik ki, ahonnét vonattal a Vajgyárba szállítják Veszprémbe és Devecserbe. A lefölözött gyenge minőségű tejet (szeperát), pedig visszaadják. A gazdaságokban ki-ki az anyagi lehetőségeihez mérten használja fel (állatoknak adják vagy elfogyasztják). Tejet nemcsak a faluból gyűjtik be, Bódéról is hoznak lovas kocsival.

A Mariska néni betegsége miatt később Csizmadia Ernőné Kató Gizella és Kóger Antalné Holczer Bözsi néni is dolgozik a csarnokban, ami valószínű 1965-ig működik. Hamarosan a beréndi majorban korszerű tehenészetet hoznak létre Temesi Jóska bácsi vezetésével és akkor ott történik a tej fölözése. Itt a faluban pedig megcsappan a tehéntartók száma. Ők háznál árulják a tejet.

Napjainkban is igény lenne a friss tósokberéndi tejre, de sajnos az üzleti érdekek nem teszik lehetővé a falu számára történő árusítást. Más településekről szállítják ide a sokak által kedvelt házi tejet. Nekik jövedelmező ideszállítani? Kérjük, aki tud, segítsen, hogy a falu apraja-nagyja friss tejhez jusson itt helyben!

A tejcsarnok további sorsa

A Simon család elköltözése után egy ideig Kató Károly (1907-1965) lakik családjával az épületben. 1961-ben ők is elköltöznek a Rosta-féle házba. 1969-ben a "Papucs-üzem" elkezdi gyártani a szandálokat, papucsokat, később cipőket, csizmákat. A csarnok helyét alakítják ki szolgálati lakásnak, ami a privatizáció révén ma a már nyugdíjas egykori vezető lakhelyéül szolgál.