Tósokberénd városrész weboldala a Tósokberéndért Egyesület gondozásában

Ajka-Tósokberénd

A volt MOZI épülete

1944. szeptember 22-én Tósokberénden Filmszínház nyílt Geiger Márton házában. A mozit Temesi József építette (a felesége Geiger Márton lánya volt). Megépülésekor a környék legtágasabb, legmodernebb filmszínháza volt, amely később bemutató moziként is működött. A környező településekről, Ajkáról is még a hatvanas években is idejártak az új filmeket megnézni. Számtalanszor teltházas előadások voltak. Akiknek nem jutott ülőhely, a szomszédos házakból kértek székeket, különben nem kaptak volna jegyet.

 

Hosszú ideig Kundermann Béla nagy tekintélyű 'tanárbácsi' működtette a mozigépeket Szigeti Jenő segítségével. A jegykezelő Palotai Károlyné Annus néni, a pénztáros 1957-től 1989-ig Hannig Erzsébet (Kundermann Ferencné), Hannig András dédunokája volt. Besegített még Kundermann Béláné Karolin néni is a működtetésbe.

A mozi adott teret a falu közösségi életének is. Színjátszóköri előadások, iskolai, óvodai rendezvények sokasága volt itt látható. A falugyűléseket is itt tartották.

Az utolsó nagy esemény 1986. március 6-án volt, amikor is a zsúfoltságig megtelt teremben, falugyűlésen dr. Baksa György a Timföldgyár igazgatója és Schwartz Béla tanácselnök ismertették a folyó és a vasút elterelésének tényét a megnövekedett vörösiszap mennyiségének új elhelyezést biztosítandó. Sajnos azóta már tudjuk, hogy az elterelés megvalósult, de az iszapot nem a megüresedett helyre hordták, hanem a 'hegyeket' magasítva helyezték el.

Sajnáljuk, hogy a falu elvesztette ezt az egyetlen közösségi célokat szolgáló létesítményét a privatizáció révén.

Jelenleg egy pékség rendelkezik az épülettel. Az utcafrontról nyíló kis üzletben pékárut árulnak.