A VII. TóBerFeszt képeiből     2017.08.05.

TósokAjkaBeréndLőrinte

2014. március hónap hírei

Üveggyári Ifi Flotta áprilisi programjai
2014.03.28.


Kedves természetkedvelő Barátaink!

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit április 12-én 9 órára a Bajcsy-Zsilinszky utca erdőszéli végébe, hogy ismét megtisztítsuk az erdőt a felgyülemlett szeméttől. Újabb program, hogy ezáltal is értékesebbnek érezhessük magunkat! Másnap jó lesz azzal a tudattal ébredni, hogy tettünk valami jót a környezetünk érdekében! Zsákot és kesztyűt biztosítunk, de akár saját is használható.

A résztvevő gyerekeknek egy kis meglepetéssel is kedveskedünk!

Szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt, tegyük élhetőbbé környezetünket,
és egyben kiránduljunk egy jót a természetbe!

2014.03.24.

Böjt

A Katolikus Egyház hamvazószerdára és nagypéntekre - húsvét előtti péntek, Jézus Krisztus kereszt halálának napja- szigorú böjtöt rendel: a 18 és 60 év közötti híveknek csak háromszor lehet étkezniük és egyszer jóllakniuk. E két napon és a böjti időszak többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy ne fogyasszanak húst. A liturgikus szín a lila. A protestáns egyházakban a böjt materiális jellege háttérbe szorult, a lelki megújulást tartják fontosnak.

A nagyböjthöz népszokások is kapcsolódtak. A zsíros edényeket hamvazószerdán elmosták, és csak húsvétkor vették újra elő őket. Húst és zsíros ételt nem ettek, olajjal vagy vajjal főztek. Gyakran készítettek sós vízben főtt nagy szemű magyar babot, szemes kukoricát. Böjti eledel volt a csiripiszli, melyet kicsíráztatott búza, rozs és liszt keverékéből sütöttek. Böjti étel volt a kukoricamálé is. A kukoricalisztet tejjel leforrázták, fejes káposzta levelére tették, és kemencében megsütötték. Nagypénteken nem reggeliztek, szokás volt vacsorára főtt tojást fogyasztani.

A legtöbb helyen a II. világháború előtt még népviseletben jártak templomba, böjt idején főleg feketében. Szokás volt a negyvenelés, ami abból állt, hogy csak egyszer ettek naponta: nagyböjt folyamán csak negyvenszer, azaz naponta egyszer. Több helyen voltak olyanok, akik a házasélettől, dohányzástól is megtartóztatták magukat, nem nyiratkoztak, nem borotválkoztak. Egész faluk tartottak fogadott böjtnapot tűzvész, jégverés, marhavész, pestis emlékére, azért, hogy meg ne ismétlődjenek. Egyéni fogadott böjtöt is tartottak beteg családtag gyógyulásáért, haldokló szép haláláért, gyermekáldásért, jó férjért.

A nagyböjt ideje alatt tilos volt a mulatság, a vigadalom, a jóllakottság. Ezen időszak alatt házasságot sem illett kötni. Napjainkban, ha rövid a farsangi időszak, akkor elő szokott fordulni a vigadalom a böjti időszak alatt, hagyománytisztelők bánatára.

Csendes Róbertné Bosits Éva

2014.03.16.

Üveggyári Ifi Flotta márciusi programjai
2014.03.14.

Akácfa kivágás helyett ültetés
A Tósokberéndért Egyesület fő tevékenységi körébe tartozik a természet- és a környezetvédelem. Ezzel összhangban az elmúlt hét végén a szürke
iszaptározók közelében 1000 db facsemetét ültettek el.

Cikk az 'ajka.ma' webújságban
2014.03.08.

Nőnapra szeretettel

burcsiJótanács férfiaknak

Egy nőt nem nehéz boldoggá tenni ...
Csak legyél neki:

2014.03.08.

Bemutatkozás

Ajkai Képzőművészeti Egyesület Tósokberénden élő tagjainak kiállításaNyitva-tárva volt a világ

Tósokberénden a Közösségi Házban Bemutatkozás címmel a településrészen lakó művészek alkotásaiból nyílt kiállítás Ozorai Sándor szervezésében március 7-én. Tizenegy alkotó mutatta meg kapcsolatát a természettel, az épített környezettel.


2014.03.07.

Tósokberénden is farsangoltak ...

2014. március 1-én 19 órakor egy titkosügynökkel találkozhattak először a szervezők a Tósokberéndi Közösségi Házban. Sor került ugyanis egy fergeteges Batyus Farsang megszervezésére. Ezután sorra érkeztek az „illusztris” vendégek. A tavalyi Tavaszváró Retro Batyusbulival ellentétben a szervezőknek idén sikerült még a böjti időszakban megrendezni az eseményt, ezért kerülhetett sor egy kis jelmezes kavalkádra. Körülbelül 70 résztvevővel sikeresen lezajlott az összejövetel. A résztvevők mintegy fele készült kreatív jelmezekkel, melyeket a zsűri ajándékokkal díjazott. Választottak nyertest női-, férfi-, gyermek-, és csapat kategóriában is, illetve a közönség is díjazhatta a legötletesebb, neki leginkább tetsző maskarát.

A közönség szórakoztatására külön kis műsorral készültek a szervezők, ahol híres magyar énekesek léptek fel a TB (Tósokberénd) Faktorban, melyet Ördög Nóra (Rejtőné Csizmadia Márta) vezetett. A fellépők Deák Bill Gyula (Gróf Roland), Szandi (Gróf Alexandra) és Fenyő Miklós (Rejtő Péter) egy-egy dalával sarkallták vidámságra a publikumot, kiegészülve a tornászlányok fergeteges koreográfiájával. Az est folyamán sor került tombolasorsolásra és fánkversenyre is, melyet Németh Károlyné nyert meg ízletes, hagyományos szalagos fánkjával. A hátralévő időben retro slágerekre táncolhattak a bulizni vágyók Gróf Roland zenéire, kiegészülve Kalló Imre bakelit lemezlovassal.

Külön öröm volt a szervezők számára, hogy az egyesületi tagokon kívül jó pár egyesületen kívüli fiatal is eljött, hogy jól érezze magát, és ehhez minden körülmény adott volt.

Felhőtlen, jó kedélyű és felejthetetlen este volt!

Köszönjük mindenkinek a segítséget, a felajánlásokat és a mérhetetlen jókedvet!


Itt a képek ...


2014.03.05.
2014.03.02.

Itt a tavasz (?)


2014.03.02.