A VII. TóBerFeszt képeiből     2017.08.05.

TósokAjkaBeréndLőrinte

2015. január hónap hírei


Kedves Egyesületi Tagok!

A disznóvágás értékelése, megbeszélése január 30-án, pénteken 18 órakor lesz a közösségi házban.

Utána kis kóstoló az elkészült finomságokból.

A TÓBERKÓBI feladatait is megbeszéljük. Jelentkezőket várunk a szervezéshez!

Barátsággal: Elnökség

2015.01.28.

DVD

A DVD sokszorosítása folyamatban van. Majd értesítünk mindenkit, aki kért.

Kis türelmet kérünk!

TV AJKA

2015.01.28.

Valentin-napi Batyus Farsang

Kedves Tósokberéndiek!

2015. február 14-én kerül megrendezésre Valentin-napi Batyus Farsangunk a Közösségi Házban. A rendezvény batyus jellegű, a retro zenét ismét Gróf Roland prezentálja. Idén is lesz tombola, a legötletesebb jelmezek díjazásra kerülnek és Valentin-napi játékokkal is készülünk pároknak.

Kérjük, e-mailben (tosokberendert@gmail.com) vagy telefonon (70/379-8631) jelezzétek részvételi szándékotokat.

Köszönjük!

2015.01.26.

Disznóvágás Tósokberénden

A Tósokberéndért Egyesület idén is megtartotta hagyományőrző nyílt disznóvágását a közösségi házban Csendes Róbert szervezésében. Napokkal korábban gyűltek már az eszközök, tárgyak, amelyek elengedhetetlenül szükségesek egy ilyen sokrétű munka elvégzéséhez. Négy üstöt, négy bontószéket készítettek szombatra IV. Dezső érkezéséhez.

Reggel hét órakor már elkezdődött a pörzsölés. Két böllér irányította a munkafolyamatokat, Palotai Ferenc a hagyományokra alapozva és Rédling Zsolt a legújabb technikai fogásokat bevetve. A jó csapatmunka hatására a segítők nagyon hamar végeztek a különféle munkafolyamatokkal, kilenc órára már hús nélkül árválkodott a rendfa. Hamar elkészült a kolbász és kora délután már kifőtt a hurka, kisült a zsír is. Rekord idő alatt a sózóba kerültek a sonkák, szalonnák.

Közben a konyhában az asszonyok serénykedtek. Főzték a húslevest, sütötték a pecsenyét, a hurkát. Az idősebb korosztály egész napos teherbírását minden fiatal megirigyelhette. Az idei év munkáit segítette egy technikai újítás is. Németh Ferenc készített egy nagy befogadóképességű kolbászsütő készüléket, amiben egyszerre tizenkettő pár kolbászt lehetett megsütni rövid idő alatt.

Az idei évben meglepetéssel is készültek a szervezők. Összeállították az idősebb, beteg, egyedül, rosszabb körülmények között élő falubeliek, nagyobb családok névsorát és kis kóstolókat vittek nekik házhoz, sőt még tósokberéndi hűtőmágnesekkel is kedveskedtek. Sokan meghatódva fogadták az egyesület ajándékát és hálásan megköszönték a figyelmességet.

A finom friss húsból készült leves, hurka, kolbász és pecsenye felszolgálása a közösségi házban délután négy órakor kezdődött és hét óráig tartott. A disznótoros elfogyasztása után megbeszélték a nap fontosabb eseményeit, majd két harmonikás zenéjére nótáztak, s táncra is perdültek.

Csendes Róbert

2015.01.21.

Disznóölés Tósokberénden

Fotó: burcsi

Többi kép
2015.01.17.

Üveggyári Ifi Flotta novemberi programjai

Tavalyi programok
2015.01.16.

2015.01.12.

Heffler malom

1978 1982 2011

Több kép a Heffler malomról      Rövid leírás a Heffler malomról
2015.01.03.

Boldog Újévet!

2015.01.01.