"Sportos" cikkek a Tósokberéndi Hírmondóból


Tósokberéndi Ajka Kristály SE

A csapatok a tavalyi nehéz időszakot átvészelték és a 2014-­15­-ös bajnokságban végre komoly erőt képviselnek. U14­-es csapataink két megyei I. osztályú bajnokságban szerepelnek és a 2. és 4. helyen zárták az őszi idényt. A serdülő U17­-es csapatunk végig izgalmas mérkőzéseket játszva szintén a 4. helyen várja a tavaszi folytatást. Mindkét csapattól egyértelmű elvá­rás az éremszerzés ebben a bajnokságban. A régóta létszámhi­ánnyal küzdő U21­-es csapat végre minden mérkőzésen komoly játékerőt képviselt. Az utolsó 11 fordulót 7 győzelemmel 1 döntetlennel és csupán 3 vereséggel zárták.

A csapat előtt komoly jövő áll, hisz a megyei csapatoknál 1-­1,5 évvel fiatalabb a csapat átlagos életkora. Komoly segítséget jelentett az ATLUK megalakulása és az abban való részvétel, így minden utánpótlás korú játékosunk egy olyan kártyát vehetett át, amely a város számos intézményébe jogosít ingyenes, vagy kedvezményes belépésre.

Az idei év nagyon kellemes meglepetését szolgáltatta a felnőtt csapat. 5 győzelem 8 döntetlen mellett 3 vereséggel zárták az idényt, amelyben már most több pontot szereztek, mint a tavalyi bajnokságban összesen. Érkeztek és folyamatosan érkeznek játékosok, kiknek egyértelmű célja, hogy a csapat a megye meghatározó csapata legyen.

Külön meg kell köszönni Dalnoki László edzőnek a munkáját, aki akkor vette át a csapatot, amikor nagyon nehéz idők elé néztünk. A teljes kezdő csapat elhagyta a klubot. Azonban másfél év kitartó munkájával már rendezni tudtuk a sorokat. Amellett, hogy a teljes keret 90%­-a ajkai lakosú, 4 Tósokberénden élő játékos is a keret tagja. Elmondható, hogy ma érdemes kilátogatni a Kristály mérkőzéseire.

Egy pályázaton több millió forintot nyertünk az épület felújítására, amely több ütemben fog megszé­pülni május 31­-ig. Nem titkolt szándéka az egyesület vezetésének, hogy a városrész számára egy mindenki által büszkén használható sport és kulturális rendezvények megtartására alkalmas területet alakítson ki. Az épületben felújításra illetve kialakításra kerül öt öltöző, három fürdő és három mosdó, valamint büfé. Az épület kívülről szigetelést is kap, amely a későbbi működési költségeket fogja nagymértékben lecsökkenteni. A pálya új világítást kap, 24 reflektorral fogjuk a játékteret megvilágítani, amely majd az esti edzéseket valamint baráti mérkőzések lebonyolítását fogja segíteni.

Nagy előrelépés lesz a pálya karbantartásában és fenntartásában, hogy fűnyírótraktort, kézi fűnyírót, öntözőberendezést, hangosítást, eredményjelzőt is sikerült a pályá­zaton nyernünk, így a folyamatos beszerzések után igazi sporttelepet fogunk tudni üzemeltetni. ­

- ggy -


Kerékpártúra a Somló körül

A túrára nevezett 15 fős kicsi, de annál lelkesebb csapat szombaton reggel nem akart hinni a szemének!

Minden előrejelzést megcáfolva esett az eső!

Gyors egyeztetés után az indulás időpontját egy órával későbbre tettük és újra nekiláttunk böngészni a meteorológia előrejelzéseket a web-en. Rövid tanakodás után arra jutottunk, hogy az illetékesek valószínűleg nem olvasták az előrejelzéseket, mert azok alapján bizony egyáltalán nem kellett volna esnie. De mi tudtuk, hogy „rossz idő nem létezik, csak gyenge akarat”.

Abból pedig nem volt hiány, és fél tízre még a nap is kisütött, így semmi nem állta útját az indulásnak. Egy alapos bemelegítés után elindultunk a tervezett útvonalon.

Első állomásunk a kolontári emlékpark volt, ahol fejet hajtottunk a vörösiszap katasztrófa áldozatainak emlékére. Kis kitérőt tettünk a Szentkútnál, ahol megtöltöttük kulacsainkat friss forrásvízzel, és meg sem álltunk Devecserig, ahol az új lakóparkban és a Makovecz Imre által tervezett kápolnában gyönyörködtünk.

Következő állomásunk, a Somló hegyen, a Csordás-Fodor pincészet volt, ahol Piroska néni igazi családias fogadtatásban részesített bennünket és egy kicsit megismerkedhettünk a legkisebb hazai történelmi borvidék jellegzetes borfajtáival. Akinek kedve volt, egy-egy korty erejéig meg is kóstolhatta a számára leginkább tetsző fajtát.

Bár még maradtunk volna, de mivel utunk első harmadánál jártunk csak, a hegy lábánál elindultunk Doba irányába. Megérkeztünk az Erdődy-kastélyhoz, rövid sétát tettünk gyönyörű parkjában és körbejártuk a valaha szebb napokat látott kastélyépületet, majd egy röpke tekerés következett és máris Oroszi főterén találtuk magunkat.

Itt megtörtént a „kötelező” fotózás Oroszi szülöttének, id. Dr. Antall Józsefnek mellszobra előtt , amit szülőfaluja állíttatott. A kései ebédidő már a noszlopi Lucullus vendéglőben ért bennünket. Az ízletes ebéd elfogyasztása után a kisebb nagyobb emelkedőket sorban magunk mögött hagyva begurultunk Bakonygyepesre a Rábaközi farmra. Itt a csapat lelkes hölgy tagjai hosszas mustra után kiválasztották a frissen érkezett malacfalkából a következő évi disznóvágásunk alapanyagát, Dezső IV-et!

Ezután már csak a Mónika cukrászda pár gombóc fagylaltja bánta a következő megállásunkat és szaporán mindenki hazatekert, hogy vízszintbe helyezve magát, újra végigpörgesse le-le csukódó szemei előtt a nap felejthetetlen élményeit.

A túra száraz adatai:

  • Megtett távolság: 52 km
  • Átlagsebesség: 13,5 km/h
  • Elégetett kalória: 480 kcal

Tanulságok:

  1. „A teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról.” Mert azért 52 km nem semmi. De mindenki teljesítette! Legfiatalabb tekerőnk még iskolás volt, a legidősebb hölgy 62, legidősebb férfi pedig 66 évesen is úgy hagyta maga mögött a távot, hogy az irigylésre méltó!
  2. „A sport a test útján nyitja meg a lelket.” A résztvevők kortól, nemtől függetlenül, felhőtlenül nevettek, anekdotáztak régi és új történetekről, igazi csapatként „dolgoztak együtt”.
  3. „A seb beforr, a fájdalom elmúlik, a dicsőség örökre megmarad.”

Bár fárasztó volt, és bár hosszú volt, és bár néha nagyon fájt, és bár nagyon elfáradtunk, de a mosoly nem fagyott le soha senkinek az arcáról.

Mindenki büszke lehet a teljesítményére és reméljük jövőre még többen csatlakoznak.

Mi ott leszünk!

Kalló Imre